“Оголосити Азовське море міжнародними водами і ввести туди кораблі НАТО”: в США зробили пропозицію

Росія порушила угоду про спільне користування Азовським морем, тому Україна має право в міжнародних інстанціях добиватися визнання акваторії моря міжнародною територією.

Після того, як Російською Федерацією було фактично денонсовано договір 2003 року про те, що води Азовського моря можуть використовуватися спільно з Україною, води акваторії повинні бути визнані міжнародними на рівні міжнародних судових інстанцій, визнавши акваторію міжнародною зоною. А разом з цим Україна повинна вислати запрошення НАТО з тим, щоб відкрити Азовське море для навігації кораблям Альянсу. Таку заяву зробив екс-спецрадник командувача армією США в Європі Марк Войджер в ефірі телеканалу Еспресо.TV передає Сегодня.

“Росія хоче витіснити, взагалі вибити з Чорного моря флот НАТО і США. Уявіть собі ситуацію в майбутньому, коли Україна буде членом НАТО, а натівські кораблі не зможуть заходити в Азовське море? Це ж буде парадокс!”, – зазначив Войджер.

За його словами, як НАТО, так і США зокрема, повинні підтримувати Україну не тільки заявами, але повинні надати більше зброї – зокрема, радарів і протикорабельних ракет.

“Якщо росіяни зможуть зараз фактично встановити контроль над морем, то в майбутньому їх буде дуже складно вибити з Азова, навіть правовими методами. Для вашого керівництва (для влади України – Ред.) зараз настав момент діяти в міжнародному вимірі”, – зазначив американський експерт.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко зазначав, що Росія не відмовиться від агресії по відношенню до України і буде продовжувати випробовувати світ на міцність. Крім того, Петро Порошенко знову закликав НАТО ввести свої кораблі в Чорне море в якості стримуючого фактора відносно Росії, а також наполягає на жорсткому покаранні Москви за її поведінку.

Джерело:bn24.biz.ua

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською...

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *