Долар за 30 гривень і зростання ВВП: прогноз на найближчі роки

Зростання ВВП України очікується на рівні 3,1% за підсумками 2018 року, 3% в 2019 році, 3,1% в 2020 році і 3,9% в 2021 році. Такий оновлений консенсус-прогноз оприлюднило Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), передає «Сьогодні» .

«В цілому такі оцінки темпів зростання реального ВВП залишилися незмінними у порівнянні з попередньою оцінкою у вересневому консенсус-прогнозі», – зазначили в МЕРТ.

Згідно з грудневим прогнозом, очікується зростання споживчих цін (у розрахунку грудень до грудня) на рівні 10,1% в 2018 році, 8% – в 2019 році, 6,9% – в 2020 році і 6% – у 2021 році.

Аналітики також очікують зниження курсу гривні до кінця цього року до 29,05 грн/дол., до кінця 2019 року – до 30,42 грн/дол., що краще вересневих оцінок – відповідно 29,6 і 30,6 грн/дол. За оцінками експертів, невелика девальвація національної валюти продовжиться і в наступні два роки: до 32 грн/дол. на кінець 2020 року, 33,8 грн/дол – на кінець 2021 року.

Експерти також перерахували головні внутрішні і зовнішні ризики для української економіки:

  • низька кредитна активність комерційних банків;
  • підвищення тарифів на газ для населення;
  • загострення ситуації з трудовою діяльністю (фактор посилення трудової міграції);
  • посилення девальваційних тенденцій на валютному ринку;
  • посилення гібридних загроз національній безпеці;
  • дефіцит зовнішнього фінансування і звуження можливостей доступу до міжнародних ринків капіталу;
  • звуження зовнішніх ринків збуту через високу конкуренцію.

«На думку експертів, для досягнення стійкого економічного розвитку України необхідний перехід в довгостроковій перспективі до інвестиційної моделі розвитку економіки, що дозволить мати стійке високе зростання на рівні 6-7% з урахуванням якісних структурних зрушень. Даний напрямок відповідає Цілям сталого розвитку, які Україна взяла на себе зобов’язання імплементувати», — додали в МЕРТ.

Нагадаємо, раніше ЄБРР поліпшив прогноз зростання ВВП України в 2018 році до 3,5% з 3%, прогнозованих раніше.

Також Міжнародний валютний фонд (МВФ) розповів, якими в найближчі два роки буде курс гривні, інфляція і зростання української економіки. «Сегодня» розібрався в прогнозі МВФ і з’ясував, кякими будуть курс, ВВП і ціни в найближчі два роки.

Прогноз ВВП

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською...

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *