Хрестини: кому категорично заборонено ставати хрещеними батьками

Батькам краще перестрахуватися

З появою малюка в будинку, ми починаємо замислюватися про його хрещенні. Не всі молоді батьки знають, як відбувається таїнство хрещення, і що потрібно робити, щоб хрестити свого малюка. Тому у новоспечених матусь і татусів виникає маса питань, пишуть Подробности .

Я, як і багато батьків з поява первістка не знала, як правильно вибрати хресних для своєї маленької крихти, кому довірити її, і як за церковними прикметами потрібно вибирати хресних батьків дитині.

Хрестини – це свято, яке чимось нагадує день народження. Тільки хрещення називають днем ​​духовного народження.

Зізнаюся чесно, вибір хресних батьків – це процес досить відповідальний. І саме з нього варто починати підготовку до хрещення.

Одні батьки, вибираючи хресних, орієнтуються на дружні відносини, інші – на матеріально благополуччя. І що б не орієнтувалися саме ви, пам’ятайте, що ви вибираєте не кумів, з якими приємно посидіти за столом, а других батьків для малюка.

Саме на їхні плечі покладається місія з підтримки дитини в цьому світі. А простіше кажучи, хресні батьки повинні не тільки дарувати подарунки, а й брати участь у вихованні малюка.

Перед крестинами я була в церкві у батюшки, і він мені розповів, як правильно вибирати хресних і хресну дитині.

Не можна запрошувати в хресні для дитини:

  • дівчину віком до 13 років, а юнака – молодше 15. За церковними канонами, після 14 і 15 років можна ставати відповідальними за православне виховання майбутнього хрещеника;
  • монаха и монахиню;
  • психічно нездорових людей;
  • в майбутні куми не можна кликати чоловіка і жінку, які складаються між собою в шлюбі (до слова, кумам одружитися між собою теж заборонено);
  • жінці в “критичні дні” недозволено заходити до церкви і брати участь в Таїнстві хрещення;
  • слідуючи народним повір’ям, не можна запрошувати в хресні для дівчинки незаміжню дівчину, в хресні хлопчикові – неодруженого хлопця. Однак церковні служителі вважають це твердження вигадкою, так як воно не має під собою ніяких християнських коренів, проте вірити прикметі чи ні, судити вам.
  • вважається, що хрещеною не може бути вагітна жінка, оскільки це може зашкодити як хрещеника, так і ще не народженої дитини. І в цьому випадку священики говорять, що ця причина – міф, і церковні статути не перешкоджають вагітній жінці бути хрещеною матір’ю. Інша справа, наскільки у майбутньої куми в “положенні” вистачить сил витримати тривалий обряд;
  • не можуть бути хрещеними і самі батьки дитини.

Крім того, священик нам чітко сказав: “Пам’ятайте, ви хрестіть дитини один раз, і на все життя”.

Дитину перехрещувати не можна, бо Таїнство Хрещення відбувається тільки один раз, і ніякі гріхи ні хрещених, ні рідних батьків не скасовують головних дарів залучення дитини до церкви, які він отримав під час першого обряду.

Важливо знати: хресні повинні бути обов’язково православної віри. Хрещеними не можуть бути батько і мати дитини, а також чоловік і дружина не можуть бути хрещеними в однієї дитини. Решта родичів – бабусі, тітки і навіть старші брати і сестри можуть бути хрещеними.

У наступному блозі я вам розповім: що необхідно мати при собі хрещеним батькам в день хрещення, як вибрати хрестинний наряд дитині і чи можна мамі перебувати на Таїнстві Хрещення свою дитину.джерело

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською...

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *