Україна-член ЄС? Зеленському вдалось: вирішальний крок. Вступ вже близько: очікуємо статус кандидата!

Віцепрем’єрка з європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що України може отримати статус кандидата на вступ до Євросоюзу в червні.

Про це Стефанішина розповіла у суботу в Twitter.

“Україна отримала анкету для членства в ЄС. Ми вже зробили велику підготовчу роботу, тому готові діяти швидко. Очікуємо на отримання статусу кандидата в червні”, – написала Стефанішина. 

Віцепрем’єрка додала, що статус кандидата є частиною “нашого одужання та перемоги над російським агресором, який хоче змінити демократичний курс України”.

Очікування Стефанішиної пов’язане з тим, що у червні заплановане проведення саміту лідерів Європейського Союзу, на якому може бути ухвалене рішення. 

Нагадаємо, що 8 квітня Україна отримала від ЄС опитувальник для отримання статусу кандидата на вступ. Його передала Володимирові Зеленському Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Цей документ, як підкреслили в пресслужбі українського парламенту, – важлива процедура, необхідна для отримання державою статусу кандидата на приєднання до Євросоюзу.

“Ми передали наш опитувальник… Це буде картина, що відбувається в країні, чи країна відповідає Копенгагенським критеріям. Зазвичай на це йдуть роки, а ми домовились і взяли на себе зобов’язання, що ми будемо працювати над цим важливим кроком для того, щоб отримати всі відповіді на ці детальні запитання…”, – зазначила Урсула фон дер Ляєн під час виступу перед журналістами за підсумки зустрічі з Президентом України.

Глава Єврокомісії підкреслила, що отримавши заповнений опитувальник, “комісія видає свій висновок, який насправді є рекомендацією для Ради ЄС, після цього рада вже приймає рішення щодо наступних кроків”.

“Тут починається ваш шлях до Євросоюзу. Ми будемо у вашому розпорядженні 24 години на добу, сім днів на тиждень… Україна – наш друг, ми це чудово знаємо. Україна поділяє наші цінності. А завдяки нашій угоді про асоціацію Україна вже тісно пов’язана з нашим блоком. Тому ми максимально прискоримо процес, забезпечивши при цьому дотримання всіх умов”, – додала фон дер Ляєн.

Заповнення опитувальника займе, на думку глави Єврокомісії, не роки, а тижні, оскільки відбуватиметься за пришвидшеною процедурою. Володимир Зеленський додав, що Україна впорається ще швидше – відповіді будуть готові за тиждень.

Також, очільник МЗС Дмитро Кулеба нещодавно заявив, що мета України зараз – завдяки політичній підтримці, пройти всі процедури щодо набуття статусу кандидата у члени ЄС в якомога стислий термін.

джерело:korupciya.com

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською...

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *