Українці в захваті від нововведення – «Борг по платіжці можна не оплачувати», Верховний суд ухвалив доленосне рішення

Верховний суд визнав газові нормативи Кабінету міністрів України незаконними: борги можна не гасити

Останні платіжки за газ, які були доставлені до українського споживача, були розраховані за новими нормативами. Так, в нижній частині рахунків вказана сума перерахунку за час дії занижених норм, які були визнані рішенням Верховного Суду №826 / 2507/18 незаконними.

Суд визнав нормативні акти уряду про зниження норм споживання газу з дня затвердження незаконними.

Перерахунок за газ здійснений відповідно до постанови суду. Ця сума є різницею в нормах споживання газу, які діяли раніше і сьогодні є актуальними.

Треба відзначити, що борги зазначені в платіжці можна не оплачувати.

Такі пояснення дають в облгазах. За словами чиновником, на такі борги не буде нараховуватися пеня і штраф, і вони не є підставою для відключення споживача від поставок.

«У нижній частині рахунків інформативно приведена сума перерахунку за час дії занижених норм, які були визнані Верховним Судом незаконними. Ця сума – різниця у вартості газу, спожитого за заниженими нормами та чинним нормам. Вона не підлягає оплаті, і на неї не буде нараховуватися пеня або штраф », – коментують Регіональної газової компанії.

Асоціація газового ринку оцінює ситуацію з введенням нормавтівов на занижені норми споживання газу, як до чинника, який призводить до безкоштовного використання газу побутовими споживачами в обсязі 383 млн куб. м. Всього такого газу, який коштував 8,55 грн / куб м становила 2,7 млрд грн на рік, в ринкових цінах – 4,2 млрд грн. Оператори ГРМ звернулися до уряду з проханням розробити механізм компенсації зазначеної в рахунках заборгованості.

Діючі норми споживання газу:

«Ми вважаємо, що ця проблема потребує врегулювання з боку Кабміну. У зв’язку з його послідовними діями стався розрив і частина газу була фактично спожита, але не оплачена споживачами. Тому механізм компенсації такої заборгованості повинен враховувати втрати, які понесли учасники ринку газу. Тисячі домогосподарств, які навмисне відмовляються від встановлення лічильників. Тому як споживання газу за заниженими нормами, є більш вигідним, ніж споживання з урахуванням газу », – зауважили в Регіональній газової компанії.

джерело

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською...

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *