ХТО ЗА?! Затягнемо пояс Ахметову! Цей законопроект дає зниження ціни електроенергії на 17%. Для всіх регіонів, для всіх областей

Victoria Voytsitska

На минулому тижні ми із колегами зареєстрували законопроект №8626 щодо скасування корупційної формули “Роттердам+”.

Цим законопроектом ми пропонуємо:

1. Залишити формульний підхід, але видалити із формули “плюс”, оскільки в реальності не існує ніякої доставки вугілля із Роттердаму, а це 8000 км, на які штучно “надута” ціна.

2. Ввести дисконт 10% на відмінність у якості вугілля. Адже у Роттердамі вміст сірки менше 1%, в Україні біля 2%. Отже, пропонується нова, справедлива формула: ціна вугілля = 0,9 • Роттердам.

Не можна Запорожець закладати у тарифи по ціні Мерседесу!

3. Ренту на вугілля для високоприбуткових шахт підняти із 0,75% до 5%. Збиткові шахти, які отримують дотації (а це державні шахти) звільняються від сплати ренти.

Нагадаю, екс-голова НКРЕКП Д.Вовк, який ввів Роттердам+, колись пропонував ренту 8%. https://goo.gl/vsHFXy Ми поки пропонуємо 5%, але не проти і 8%.

4. Ренту тепер платити із тої ціни вугілля, по якій його закладають у тарифи. Бо зараз у тарифи іде Р+, а ренту ДТЕК платить із ціни Р-.

5. Додаткові декілька млрд грн у рік надходжень від ренти дозволяють знизити акциз на електроенергію із 3,2% до 0,1%.

6. Відкрити імпорт е/е (окрім країни-агресора). Адже це ненормально, що у країнах ЄС е/е дешевша, аніж на монополізованому ринку України. Ненормально, що ДТЕК в Угорщину продає українську електроенергію дешевше, а з українського споживача дере три шкури – нам продає дорожче!

Наша позиція підкріплена рекомендацією Антимонопольного Комітету України від 19 грудня 2017р. https://goo.gl/2Z8Dmu На жаль, Міненерго та НКРЕКП саботують це питання.

У підсумку даний законопроект дає зниження ціни електроенергії на 17%. Зниження не для когось окремого, а для всіх. Для всіх регіонів, для всіх областей. Сусідня лікарня, дитячий садочок, кафе, молокозавод, вугільна шахта, металургійний завод отримають електроенергію дешевше на 17%. І шахти та заводи Ахметова отримають дешевшу, але на такі ж 17%, як і всі інші – це справедливо.

Це рішення вивільнить в економіку України 30 млрд грн у рік. Ці кошти підуть на підвищення заробітних плат. На інвестиції у нові робочі місця. Щоб наші підприємства були більш конкурентоспроможними на зовнішніх ринках. Щоб так стрімко не росли тарифи на воду та не дорожчали метро, тролейбус, трамвай!

Так, Ахметов буде трошки менше заробляти на своєму вугіллі. Але погодьтеся, скупити на приватизації за безцінь енергетику, монополізувати її – і потім своє вугілля із собівартістю 1100 грн/т закладати у тарифи по 2535 грн/т – це перебор.

Ринат Леонідович, соррі, це перебор. У всіх українців від тих підвищень тарифів вже щільно затягнуті пояси. Давайте цього разу поступимо справедливо – трішечки затягнемо пояс і вам.

Хто “за”? Голосуємо 🙂.

Джерело:bbcccnn.co

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською...

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *