Не залишиться жодного! Олігархи все – після війни: У Зеленського зізнались. Їх доля відома – це кінець!

Глава партії «Слуга народу» впевнена, що в результаті Україні вдасться цивілізовано розділити політику та бізнес, не вдаючись до «розкуркулювання».

В Україні великий бізнес звик заробляти на державі. Ми тридцять років будували кланово-олігархічну модель. Однак державі вкрай необхідно продовжувати рухатися в обраному до війни напрямі: розділити політику та бізнес. Про олігархів, марність реєстру та сакральність землі в інтерв’ю ZN.UA розповіла голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

«Я нагадаю, що закон про олігархів був першим і найскладнішим кроком до зміни існуючої економічної та політичної основи країни. Після реєстру, який мав запрацювати в травні, були б і інші кроки. Включно зі змінами антимонопольного законодавства та підходами до фінмоніторингу», – заявила Шуляк.

Вона не змогла сказати як працюватиме (і чи працюватиме взагалі) цей закон в умовах воєнного часу, і чи має він зараз той сенс, який у нього закладався спочатку. За словами голови партії СН, до кінця війни у нас природним шляхом може взагалі не залишитись олігархів. Проте точно не через націоналізацію чи розкулачування.

«Я впевнена, що нам вдасться побудувати абсолютно цивілізовану систему координат для співіснування держави та великого бізнесу. Однак, якщо бути зовсім чесними, то в нас і зараз є антимонопольне законодавство та інституції у цій сфері. Де, на жаль, завжди були присутні якщо не ставленики олігархів, то люди, через які вони захищали свій інтерес і впливали на державні та політичні процеси», – зазначила Шуляк.

Тому, за її словами, очищаючи після війни систему держуправління від некомпетентних людей, потрібно буде позбавлятися і кластеру високорангових держслужбовців, які обслуговують інтереси олігархів.

Додамо, що низка українських підприємств, що належать олігархам, заборгували мільярди гривень за послуги з передачі та диспетчеризації електроенергії. Йдеться про підприємства, кінцевими бенефіціарами яких є Рінат Ахметов, Ігор Коломойський та Віктор Пінчук.

Про це свідчать документи, які учасники енергоринку передали журналістам-розслідувачам програми “Схеми”. Згідно з ними, великі промислові споживачі та постачальники електроенергії почали накопичувати значні борги одразу після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

Станом на 1 квітня, експортери електроенергії заборгували 2 мільярди 544 мільйони гривень за послуги з передачі енергоресурсу. За документами, основним боржником є трейдер “Д.Трейдінг”, що входить до енергохолдингу ДТЕК, кінцевим бенефіціаром якого є олігарх Рінат Ахметов.

Надходження від “Д.Трейдінг” значно припинились після 25 лютого,
– уточнило джерело “Схем” на енергоринку.

Крім того, серед боржників опинились феросплавні підприємства. Станом на 1 квітня, вони заборгували більше ніж 55 мільйонів гривень за послуги з передачі електроенергії, а також понад 26 мільйонів за її диспетчеризацію.

До слова, таким чином загальні борги феросплавних підприємств за ці дві послуги перевищили 80 мільйонів гривень. Значне послаблення розрахунків, зокрема, стосується Нікопольського заводу феросплавів, що входить у сферу впливу Ігоря Коломойського та Віктора Пінчука.

Водночас борги за послуги диспетчеризації електроенергії накопичив також металургійний завод “Дніпросталь”, що входить у трубо-колісну компанію “Інтерпайп” – її кінцевим бенефіціаром є родина Віктора Пінчука. Станом на 1 квітня, за даними “Схем”, підприємство заборгувало за цю послугу не повних 25 мільйонів гривень.

Додамо, що видання “Радіо Свобода” звернулось до ДТЕК, Нікопольського заводу та “Інтерпайп” із запитом, де спробувало уточнити, з чим пов’язані заборгованості. Втім жодних відповідей редакція поки не отримала.

Джерело:korupciya.com

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською...

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *