Такого Ніхто Не Чекав. The Economist Показав «Реальний» Курс Долара В Україні

Долар в Україні «повинен» коштувати близько 11,88 грн, а сама гривня недооцінена на 58,1%, згідно з так званим «індексом Біг Мака». Таким чином, гривня знову опинилася в топ-10 найбільш недооцінених валют у світі, на 6-му місці.

Таких висновків дійшло британське видання The Economist у своєму дослідженні «Недооціненість національних валют. Дані в ньому отримані на основі «індексу Біг Мака».

Розрахували «реальний» курс долара так: на момент проведення дослідження у США бургер «Біг Мак» коштував $5,81, тоді як в Україні – 69 грн. Якщо поділити 69 на 5,81, вийде 11,8. Саме такою, на думку аналітиків, є «справедлива» ціна американської валюти в Україні. При цьому станом на 3 лютого 2022 року офіційний курс долара в Україні становить 28,38 грн.

Тим не менш, у The Economist попереджають: такий індекс не є повноцінним інструментом оцінювання валют. Це лише засіб показати логіку обмінного курсу. Справа в тому, що індекс враховує лише купівельну спроможність. Насправді ж на курс впливають й інші чинники, зокрема фундаментальні показники економіки країни.

У січні 2022 року гривня, за оцінкою аналітиків, стала шостою у списку недооцінених валют світу. Перші п’ять місць посіли:

російський рубль – недооцінений на 70%;

турецька ліра – на 69,9%,

індонезійська рупія – на 59,3%,

малайзійський рінггіт – на 58,9%,

румунський лей – на 58,1%.

В «індексі Біг Мака» є і переоцінені валюти. Проте їх лише дві – швейцарський франк (на 20,2%) та норвезька крона (на 10%).

Що таке «індекс Біг Мака»

The Economist розраховує «індекс Біг Мака» ще з 1986 року. В основі підрахунків лежить вартість класичного бургера з McDonald’s у різних країнах. Вибір цієї страви пояснюють тим, що «Біг Мак» можна розглядати як своєрідний аналог продуктового кошика – до його складу входять хліб, м’ясо й овочі.

У якості «нульової позначки» береться ціна «Біг Мака» в США. Передбачається, що за «справедливого курсу» бургер має коштувати стільки ж у будь-якій країні світу.

З американським прайсом порівнюють ціну, встановлену в національній валюті країни. Цю суму переводять у долари за поточним курсом. І якщо отримане число виявляється вищим за ціну «Біг Мака» в США, валюта країни вважається переоціненою, якщо нижче – недооціненою.

Джерело:puer.org.ua

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською...

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *